Wim Vluggen

Wim Vluggen (1959) leidde tal van koren. Al meer dan 25 jaar dirigeert hij het Universiteitskoor Maastricht. Een koor waarmee hij buiten de gebaande paden treedt op het gebied van a capella koormuziek. Maar waarmee hij in het verleden ook al menige bekende werken voor groot koor met solisten en orkest uitvoerde. Daarnaast geeft hij met grote regelmaat workshops bij koren en korenorganisaties.


Naast zijn werk als dirigent is Wim Vluggen docent Vakdidactiek, Muziekgeschiedenis, Koorscholing en -directie aan het Conservatorium Maastricht. Ook is hij als docent Muziek en Kunst Algemeen verbonden aan het Bernardinus College te Heerlen. Als freelancer werkt hij voor een aantal Belgische organisaties, zoals de Födekam Belgien (koepel voor de amateurmuziek beoefening) en de Vlaamse koororganisatie 'Koor & Stem'.


Wim Vluggen studeerde Schoolmuziek en Koordirectie aan het Conservatorium Maastricht en deed de post-conservatoriale cursus Gregoriaans. Hij volgde bij het Kodály-instituut cursussen muziekpedagogiek. Als dirigent nam hij deel aan diverse trainingen en masterclasses in binnen- en buitenland, zoals de Kurt Thomas zomercursus voor koordirigenten in Utrecht. Hij bezocht de bekende Bachakademie van Helmuth Rilling in Stuttgart en nam diverse jaren deel aan het World Symposium on Choral Music in Rotterdam, Minneapolis, Kyoto, Kopenhagen en Argentinië.


Als zanger volgde Wim Vluggen de ESTIL Voice Training. Hij zingt bij de Schola Maastricht; een groep die zich specialiseert in het zingen van gregoriaans volgens de oudste bronnen.